fbpx
Hem Recept Saffranspannkaka med Salmbärssylt: En svensk klassiker

Saffranspannkaka med Salmbärssylt: En svensk klassiker

av Redaktionen
brown and black chocolate cake on white ceramic plate

Saffranspannkaka är en älskad svensk dessert som särskilt lyser upp under de kalla vintermånaderna. Dess unika kombination av saffran och risgrynsgröt skapar en ljuvlig och mättande efterrätt. Traditionellt serveras denna delikatess med salmbärssylt, en syrlig och smakrik sylt som perfekt balanserar saffranspannkakans sötma. Här delar vi med oss av ett enkelt och klassiskt recept för att njuta av denna underbara, väldoftande rätt. 

pancakes on palte

Ingredienser

Till saffranspannkakan
1 liter mjölk
2 dl grädde
1 g saffran
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl risgryn (för risgrynsgröt)
½ tsk salt
3 ägg
50 g smält smör
Russin (valfritt)

Till servering
Salmbärssylt
Socker och kanel (valfritt)

brown dried leaves on water

Instruktioner

Koka risgrynsgröt: Börja med att koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt risgryn och en nypa salt. Låt gröten sjuda på låg värme under omrörning i ungefär 40 minuter tills den blir tjock.

Förbered saffransblandningen: Mortla saffranet med en nypa socker. Blanda sedan saffranet med lite av grädden i en liten skål.

Blanda in saffran i gröten: När gröten är färdig, rör ner saffransblandningen, resterande socker och smält smör. Låt svalna något.

Blanda i äggen: Vispa äggen lätt och blanda försiktigt i dem med den avsvalnade gröten. Lägg i russin om så önskas.

Grädda pannkakan: Häll blandningen i en smord ugnsfast form. Grädda i 175°C i cirka 40-45 minuter.

Servera: Servera saffranspannkakan varm eller kall, traditionellt med salmbärssylt. Socker och kanel kan också användas för extra sötma.

Tips
För en djupare smak låt saffransblandningen stå och dra i grädden i några timmar eller över natten. Att använda en ugnsfast form av gjutjärn kan ge en fin, krispig yta på pannkakan.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar