fbpx
Hem Recept Rätter med rödkål

Rätter med rödkål

av Redaktionen

Det finns en uppsjö av skäl till att äta rödkål. Kålen är nyttig, billig, kalorisnål och vitaminrik. Rödkål har dessutom förmågan att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och ger dig också förbättrad hjärnfunktion och sänkt blodsocker. Kålen kan till och med hjälpa dig att bli av med toxiner och diverse slaggprodukter.

Rödkålsfat med wienerkorv – det här behöver du:

  • 1 rödkålshuvud på 1 kg
  • 0,5 kg purjolök
  • 0,5 kg äpplen (helst syrliga)
  • 2 gröna paprikor
  • 0,5 tsk malda nejlikor
  • 4 msk brun farin
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 0,3 tsk mald muskotblomma
  • Salt
  • Peppar

Till marinaden:

  • 1,5 dl rödvin
  • 1 msk olja
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 0,3 tsk fransk senap
  • 1 klyfta vitlök

Till serveringen:

  • 15 wienerkorvar

Så här gör du:

  • Skär bort kålhuvudets yttre grova blad.
  • Dela kålhuvudet. Skär bort stocken.
  • Strimla kålen fint.
  • Skala och kärna ur äpplena.
  • Skär äpplena i klyftor.
  • Skala purjolökarna. Skär dem i tunna ringar.
  • Avlägsna frön och fröhusväggar i paprikorna.
  • Strimla paprikorna.
  • Lägg en tredjedel av kålen i botten på ett smort ugnssäkert fat.
  • Fördela hälften av purjolök, äpplen och paprika över kålen.
  • Strö på hälften av nejlikor, muskotblomma, farin, peppar och salt.
  • Täck med ytterligare en tredjedel av kålen.
  • Lägg på resten av purjolök, äpplen och paprika.
  • Strö på resten av kryddorna.
  • Lägg på den sista tredjedelen av kålen samt det rivna apelsinskalet.
  • Rör ihop olja och vinäger. Tillsätt senap, krossad vitlök och rödvin.
  • Häll marinaden över kålen.
  • Lägg på ett tättslutande lock alternativt folie.
  • Sätt in fatet i den nedre delen av ugnen (ca 200 grader). Låt den stå i ugnen i ca 100 minuter.
  • Ta ut kålen ur ugnen. Gör en fördjupning i den.
  • Lägg ner dina wienerkorvar.
  • Täck med lock.
  • Låt rätten koka i 15 minuter till.
  • Servera med franskt bröd.

 

Rödkål i rödvin – det här behöver du:

  • 1 rödkålshuvud (ca 900 g)
  • 200 g kastanjer
  • 3 msk margarin
  • 1,5 dl buljong
  • 2 dl rödvin
  • Peppar
  • Salt

Så här gör du:

  • Skär bort rödkålens yttre grova blad.
  • Dela huvudet. Skär bort stocken.
  • Strimla kålen mycket fint.
  • Smält margarinet i en tjockbottnad gryta.
  • Lägg ner kålen och rör om.
  • Låt kålen fräsa i margarinet över svag värme (ca 4 – 5 minuter).
  • Tillsätt buljongen.
  • Lägg på ett tättslutande lock.
  • Låt kålen koka tills den är mjuk (ca 30 minuter).
  • Torka av kastanjerna med hushållspapper.
  • Gör ett kryss i kastanjens spetsiga del (använd en vass kniv).
  • Lägg kastanjerna i kokande, lätt saltat vatten.  Koka dem tills skalen öppnar sig (ca 10 minuter).
  • Ta upp kastanjerna. Kyl av dem i rinnande kallt vatten.
  • Dra av kastanjernas skal. Dra även av den ljusbruna hinnan som finns under själva skalet.
  • Dela de största kastanjerna i två – tre bitar.
  • Lägg ner kastanjerna i rödkålen.
  • Häll på rödvinet.
  • Låt alltsammans koka under lock i ytterligare 20 minuter.
  • Smaka av med peppar och salt.
  • Servera rätten tillsammans med stekt gås eller anka.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar