fbpx
Hem Recept Den perfekta påskfrukosten – hönökaka med ankleverpastej

Den perfekta påskfrukosten – hönökaka med ankleverpastej

av Redaktionen

Det har blivit allt vanligare att servera anka till påsk, och det magra fågelköttet brukar uppskattas av såväl gammal som ung. Planerar du redan att servera lamm eller något annat till påskmiddagen? Då har du ändå möjlighet att bjuda dina gäster på anka till frukosten. En god hönökaka med hemmagjord ankleverpastej är en frukost som dina vänner aldrig kommer att glömma.

Hönökaka – det här behöver du:

  • 17,5 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 l mjölk
  • 0,7 – 0,8 dl sirap
  • 50 g jäst
  • 7,5 dl rågsikt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • Salt

Så här gör du:

  • Smält smöret.
  • Tillsätt mjölken. Värm till fingervärme.
  • Smula jästen i en bunke.
  • Tillsätt sirap, degspad, mjöl och salt. Spara lite vetemjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen tills den släpper bunken. Låt den jäsa till dubbel volym.
  • Sätt på ugnen (ca 300 grader).
  • Tillsätt hjorthornssalt genom att strö det över degen.
  • Arbeta igenom degen på bakbordet.
  • Dela degen i 8 delar.
  • Rulla delarna till bullar.
  • Låt bullarna jäsa i 25 – 30 minuter övertäckta med duk.
  • Kavla ut bullarna till 0,5 cm tjocka kakor.
  • Nagga dem. Lägg på varma plåtar och grädda omedelbart i ca 5 minuter.
  • Låt kakorna svalna mellan bakdukar.
  • Skär bröden i trekanter.
  • Servera med smör och ankleverpastej.

Ankleverpastej – det här behöver du:

  • 3 – 4 anklevrar (ca 160 – 200 g)
  • 180 g fläskfilé
  • 50 g späck
  • 1 msk madeira
  • 1 msk konjak
  • 1 tsk timjan
  • Salt
  • Peppar

Till marinaden:

  • 2 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk hackad persilja

Så här gör du:

  • Häll rödvinet i en skål.
  • Blanda med lagerblad, persilja samt den krossade vitlöksklyftan.
  • Lägg ner anklevrar och fläskfilé i marinaden. Ställ kallt 1 dygn. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
  • Mal alltihop utom späcket i en matberedare.
  • Smaksätt färsen med madeira, konjak, timjan, salt och peppar.
  • Sätt på ugnen (ca 200 g).
  • Skär späcket i tunna skivor. Klä en avlång form med späckskivorna.
  • Spara 1 – 2 skivor.
  • Häll färsen i formen. Lägg ett par späckskivor överst.
  • Grädda pastejen i den nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  • Prova med en sticka för att se om den är färdig. När stickan är torr kan du ta ut din pastej.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar