fbpx
Hem Råvaror Ta vara på dina äpplen – Äppelmos på 3 vis

Ta vara på dina äpplen – Äppelmos på 3 vis

av Redaktionen

Äpplen är en mångsidig och näringsrik frukt som inte bara är läcker att äta som den är, utan även användbar i olika former av matlagning. Ett utmärkt sätt att dra nytta av överflödiga äpplen är att göra äppelmos. Äppelmos är inte bara en fantastiskt god och hälsosam efterrätt, det kan också användas som pålägg, ingrediens i bakning eller till och med som ett tillbehör till olika kötträtter. I den här artikeln kommer vi att utforska tre olika sätt att göra äppelmos och ge dig några smaskiga recept att prova på.

Klassiskt äppelmos

Det klassiska äppelmoset är enkelt att göra och ger en ren och naturlig smak av äpplen. Här är ett grundrecept:

Ingredienser

1 kg äpplen (skalade, urkärnade och skurna i bitar)

1 dl vatten

1 dl socker (eller mer efter smak)

Saften av 1/2 citron

Instruktioner

Lägg äppelbitarna och vattnet i en kastrull och låt det koka upp.

Sänk värmen och låt äpplena sjuda tills de är mjuka och mosiga, cirka 15-20 minuter.

Tillsätt socker och citronsaft och låt det koka ytterligare några minuter tills sockret har löst upp sig och smakerna har blandats väl.

Ta kastrullen från värmen och använd en stavmixer eller potatismosare för att mosa äpplena till önskad konsistens.

Kryddat äppelmos:

För dem som gillar lite extra smak och krydda i sitt äppelmos är detta recept perfekt:

Ingredienser

1 kg äpplen (skalade, urkärnade och skurna i bitar)

1 dl vatten

3/4 dl brunt socker

1 tsk kanel

1/2 tsk malen ingefära

En nypa malen kryddnejlika

Saften av 1/2 apelsin

Instruktioner

Följ samma instruktioner som i det klassiska äppelmoset för att koka äpplena mjuka.

När äpplena är mjuka, tillsätt brunt socker, kryddor och apelsinsaft.

Låt det koka ytterligare några minuter tills smakerna har blandats väl och äpplena har kokat ner till önskad konsistens.

Mosa äpplena till mos med hjälp av en stavmixer eller potatismosare.

Vanilj-kaneldoftande äppelmos

För en elegant twist på det klassiska äppelmoset, prova detta recept med vanilj och kanel:

Ingredienser

1 kg äpplen (skalade, urkärnade och skurna i bitar)

1 dl vatten

1/2 dl socker

1 vaniljstång (delad och urskrapad)

1 tsk malen kanel

Instruktioner:

Koka äpplena enligt tidigare instruktioner tills de är mjuka.

Tillsätt socker, urskrapad vaniljstång och kanel.

Låt det koka upp igen och låt sedan äpplena sjuda tills de är riktigt mjuka och smakerna har blandats väl.

Ta bort vaniljstången och mosa äpplena till en slät konsistens.Äppelmos är en underbar måltid att laga och njuta av när äppelsäsongen är i full gång. Det är inte bara en fantastisk efterrätt, utan också en mångsidig ingrediens som kan användas i en rad olika recept. Så var inte rädd för att experimentera och skapa din egen variation av äppelmos med olika smaker och kryddor.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar