fbpx
Hem Råvaror Ta tillvara på sommarens vinbär – safta och sylta

Ta tillvara på sommarens vinbär – safta och sylta

av Redaktionen

Ta tillvara på sommarens vinbär – safta och sylta

Sommaren är den perfekta tiden för att njuta av solmogna bär, och vinbär är inget undantag. Dessa små färgsprakande pärlor är inte bara rika på smak och näringsämnen utan också mångsidiga i köket. Att göra saft och sylt av vinbär är ett utmärkt sätt att förlänga smaken av sommaren och samtidigt njuta av en hälsosam och läcker skörd under de kommande månaderna. Här är några enkla steg för att göra din egen vinbärssaft och sylt

Vinbärssaft 

Steg 1: Plocka och rensa vinbären

Börja med att plocka färska vinbär från buskarna. Tvätta dem noggrant och se till att ta bort eventuella blad eller stjälkar. Rensa bär kan ta tid, men det är värt ansträngningen för att säkerställa en ren och god saft.

Steg 2: Koka upp vinbären

Lägg de rensade bären i en stor kastrull och tillsätt vatten så att bären täcks. Koka upp på medelhög värme och låt sedan småkoka i cirka 10-15 minuter. Under tiden kommer bären att mjukna och frigöra sin saft.

Steg 3: Sila och pressa saften

Häll den kokta bärmassan genom en finmaskig sil för att separera saften från de fasta resterna. Använd en slev för att pressa bären för att få ut så mycket saft som möjligt. Försök undvika att pressa för hårt eftersom detta kan ge saften en bitter smak.

Steg 4: Tillsätt socker och koka upp igen

Mät den utvunna saften och tillsätt lika mycket socker. Koka upp saften och sockret tillsammans i en ren kastrull. Låt det koka i cirka 5 minuter eller tills sockret har lösts upp helt. Vid behov kan du tillsätta lite citronsaft för att ge saften en friskare smak. 

Steg 5: Fyll flaskor och förvara

Häll den varma saften i rena glasflaskor eller burkar med tättslutande lock. Se till att flaskorna är ordentligt steriliserade innan du fyller dem. Se även till att flaskorna är förvärmda annars riskeras de att spricka. Förvara saften i kylskåpet och njut av den sval och uppfriskande när du önskar. 

Vinbärssylt

Steg 1: Plocka och rensa vinbären

Precis som för saften så börjar du med att plocka och rensa vinbären noggrant. Se till att de är fria från blad och stjälkar för att få en ren sylt.

Steg 2: Koka upp vinbären med socker

Lägg de rensade bären i en kastrull och tillsätt en lagom mängd socker för att söta sylten efter smak. Koka upp blandningen på medelhög värme och låt den småkoka tills bären har kokat sönder och sylten har tjocknat något. 

Steg 3: Tillsätt pektin (valfritt)

Om du vill ha en mer geléaktig konsistens på sylten kan du tillsätta pektin enligt anvisningarna på förpackningen. Detta hjälper sylten att tjockna ytterligare och få en fin struktur.

Steg 4: Fyll burkar och förvara

Häll den varma sylten i steriliserade förvärmda glasburkar och förslut dem ordentligt. Låt sylten svalna och förvara den sedan i kylskåpet eller på en sval och mörk plats.Så där har du det – din alldeles egna vinbärssaft och sylt att njuta av under de kommande månaderna.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar