fbpx
Hem Övrigt Söndagsmiddagen med familjen – en viktig stund

Söndagsmiddagen med familjen – en viktig stund

av Maria Starberg

Söndag är en perfekt dag för att samla sin fina familj till middagen. Familjen kan hjälpas åt med de olika sysslorna. Man lagar maten tillsammans, och upplever den tillsammans. Man kan reflektera över veckan, och planera veckan som kommer. Sedan kommer den hektiska vardagen och man kanske inte har samma möjlighet att samlas runt bordet som en familj.

Familjer med bra strukturer och bra kommunikation upplever inte ”familjen” som ett stressigt momement i livet.

Inspiration till söndagsmiddagen.

En perfekt tid att lära era barn hur matlagningen fungerar. Träna på att använda köksredskap på ett bra sätt. Tips är att stänga av tv´n och sätta på lite fina pianomusik i bakgrunden. Nej det är inte svårt att vara tydlig och säga vad förväntningarna och hur man kommer göra på söndagsmiddagen. Ingen tv, mobiler och plattor vid den här stunden är viktig. Alla måste respektera det, speciellt de vuxna som gärna säger till sina barn men kommer med ursäkter som att man måste kolla mailen etc.

Godaste hamburgaren – gör så här:

Hamburgare är populärt, men även en rätt som kan involvera hela familjen. Hacka, skära, förbereda, ta fram tallrikar och bestick. Steka/grilla köttet. Sedan är plockmat där varje familjemedlem kan bestämma oftast en hit när det gäller att sitta vid matbordet tillsammans.

Börja med att blanda nötfärsen med salt och peppar. Se till att kryddorna blir väl fördelade men rör inte mer än vad själva blandningen kräver, då kan den lätt få seg konsistens.

Lägg färsen på en skärbräda och dela den i fyra lika stora delar. Forma varje del först till en boll som du sedan plattar ut till en rund biff, så att du får en ca 2 cm tjock hamburgare.

Hetta upp en stek- eller grillpanna eller ha fin glöd i grillen. Pensla burgarna med olja. Stek på medelhög värme eller grilla på mycket hög värme ca 3 min på varje sida.

Grilla eller stek också tomat skivorna hastigt. Lägg ihop hamburgaren enligt följande: Börja med botten brödet, sedan sallad, dressing, hamburgare, dressing, tomat, lök och slutligen bröd.

Grillar du dina hamburgare på en större utegrill låter du givetvis också hamburgerbröden få lite lagom värme och färg från grillen.

Hamburgerdressing: Dela chilin och skär bort frukt väggar och kärnor. Skär den sedan i små, fina tärningar som du blandar med crème fraîche och bostongurka.

Missa inte tillbehören!
Har du en stor grill och uteplats kan du lätt bjuda till grillfest med hamburgare på menyn. Då har du givetvis förberett det hela genom att krydda och forma färsen och hade lätt oljepenslar burgarna förberedda på ett fat. Tillbehören står också framdukade i anslutning till grillen i väntan på att glödbrasan ska bli tillräckligt het. Förutom dressing och grönsaker som föreslås här, kan du komplettera med:

Till Barnen:
färsk riven gurka
majs
tomat
Syrad rödlök
Rostad lök
Ostskivor
Inlagd gurka
Peperoni

Ytterligare någon sås eller dressing.
När tillbehören serveras i separata skålar så kan sedan var och en lägga ihop och komponera sin hamburgare efter egen smak.

Baka tillsammans med barnen

Att baka tillsammans med sina barn är ett fantastiskt roligt sätt att umgås. Genom att baka tillsammans kan man komma närmare varandra och samtidigt får barnen möjlighet att lära sig hur man arbetar i köket. Barn älskar att hjälpa till och genom bakning får de verkligen göra det. Dessutom blir resultatet något gott som man tillsammans kan sitta ner och äta. Det blir ofta en mysig stund och barnen trivs extra bra med att veta att de själva har varit med och bidragit. Så den som inte har provat att baka tillsammans med sina barn borde prova det.

Vad ska man baka?

Det finns massor av bra recept man kan börja med om man inte tidigare har bakat med barn. Ett tips är att börja med något som är relativt enkelt. Det gör ofta att det blir en trevligare och roligare stund både för barnen och för den vuxne. För om man väljer något allt för avancerat är risken att barnen inte känner att de kan bidra. Om man är sugen på choklad så är chokladbollar.
Även sockerkaka är enkelt att baka med barnen.

Vad bör man tänka på?

Det viktigaste att tänka på är så klart barnens säkerhet. Låt aldrig barnen använda ugnen eller spisplattorna utan att du har koll på vad barnen gör. Risken att bränna sig är stor om man inte är noggrann. Förutom det är nog det viktigaste att tänka på att låta barnen få mycket frihet och inte styra för mycket över resultatet. Kanske är det viktigare att ni har en trevlig och rolig stund tillsammans än att resultatet blir helt perfekt. Låt barnen få prova sina idéer och var inte rädd för att det ska bli kladdigt och bökigt. Det hör till när man bakar att det blir lite städ och disk efteråt.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar