fbpx
Hem Övrigt Pasta, den mest populära maten i världen

Pasta, den mest populära maten i världen

av Maria Starberg

Pasta är en stapelvara i det traditionella italienska köket. Det är en mångsidig mat som kan serveras med allt från kött till grönsaker.

Pasta, den mest populära maten i världen

Pasta är vanligtvis en nudel gjord av en osyrad deg av durumvete blandat med vatten eller ägg, som formats i olika modeller. Den tillagas sedan genom att kokas eller bakas i ugn. När vi talar om pasta är den ofta associerad med det italienska köket och andra favoriter såsom spaghetti med köttbullar, lasagne, makaronipudding, och linguine. Pasta kan även ses i andra delar av världen, men kallas då något annat. Till exempel har man ramen, udon, somen och sobanudlar i Japan. I Österrike och Tyskland har man spatzle, vilket vanligtvis intas med öl. Korea har damgyeon, och i Vietnam, Thailand, Malaysia och Indonesien har man vermicelli, risnudlar och äggnudlar.

Pastans ursprung och utveckling

Det finns många teorier kring pastan och pastaprodukters ursprung. Ett antal historiker tror att pastans upptäckt kan spåras tillbaka till 1200-talet och Marco Polo. Det var Marco Polo som introducerade pastan i Italien efter att återvänt från en resa till kina år 1271. Det finns andra teorier kring pastan som dateras till etruskiska civilisationer. När Napoli grundades av grekerna adopterades en lokal rätt av dem. Rätten bestod av kornmjölspasta och vatten som soltorkats. Romarna hade även referenser till pastan.

Historiker som Charles Perry tror att araberna anpassade nudlar för långa resor under 400-talet. Pastan de använde sig av vad den torkade sorten. Torkad pasta introducerades i stora kvantiteter i Palermo vid tiden.

I Nordafrika hade en mat som liknade pastan, vid namn couscous, konsumerats i århundraden.

Under 1300-talet och 1400-talet blev den torkade pastan populär tack vare att den var enkel att förvara. Detta gjorde transporten av pasta över havet enklare, vid utforskning av den nya världen.

Under 1700-talet uppfanns den första tomatsåsen.

Maskiner för tillverkning av pasta har använts sen 1600-talet längst hela Sanremos kust. Teknologin producerade pasta som var likformig i storlek och form. Teknologin spreds till många områden vilka inkluderar Genua, Apulien, Brindisi, Bari och Toscana. År 1867 blev företaget Buitoni i Sansepolcro i Toscana en av de mest framgångsrika och välkända pastatillverkarna i världen.

Hur man tillagar pasta

Pasta tillagas i kokande vatten. När den är färdig tas pastan ur vattnet för att rinna av. Efter detta serveras pastan med såser eller annan mat så som tomater, olivolja, fisk, ost, kött eller grönsaker. Det finns populära pastarätter som är mycket enkla att tillaga, endast genom att använda sig av olivolja, smör eller ost, salt och peppar. Å andra sidan finns det pastarätter som är betydligt mer komplicerade att tillaga. Till exempel finns komplicerade såser med mjölk, grädde, kött, grönsaker och fisk. Pasta kan även serveras i soppor, där pastan kokats i soppans buljong. Denna sorts tillagning av pasta är populär i Amerika. Förutom detta kan pastan även serveras ugnsbakad eller stekt.

Roligt att veta om pasta

Dessa är några intressanta fakta om pasta:

  1. Det produceras pasta i över 600 former runt jorden.
  2. Thomas Jefferson tog pastan till Amerika år 1789.
  3. Under 1800-talet standardiserade och mekaniserades produktionen av pasta under den industriella revolutionen. Detta gjorde att pastan spreds över Italien och närliggande länder, och så småningom, över hela världen. Detta gjorde pastan till världens mest välkända och uppskattade mat.
  4. Pasta hade existerat i tusentals år innan pastasåser uppfanns. Pastasåser baserade på tomat uppfanns när den spanska upptäckaren Cortez tog med sig dem hem från Mexico till Europa år 1519.
  5. Italien producerar över 1,4 miljoner ton pasta varje år.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar