fbpx
Hem Övrigt Koka pasta al dente – så gör du

Koka pasta al dente – så gör du

av Maria Starberg
koka pasta al dente hur spagetti

I Italien serverar man pasta al dente. En av anledningarna till det är att det lyfter fram pastans goda kvaliteter. Men hur gör man egentligen för att få sin pasta al dente? 

En pasta som är al dente är inte helt genomkokt, utan har lite tuggmotstånd kvar i kärnan. Uttrycket kommer från italienskan, och betyder “till tanden”.

De flesta kokar sin pasta helt enligt anvisningarna på förpackningen. Den tidsangivelsen visar hur lång tid det tar att få pastan helt genomkokt, vilket vissa vill ha. Men vill du istället att pastan är al dente bör du koka den lite kortare tid. Här kan du läsa mer om hur du gör!

 

3 tips för att koka pasta al dente

1. Snåla inte på vattnet

När du kokar pasta ska du använda rikligt med vatten. Man brukar rekommendera ungefär en liter vatten per 100 gram pasta, så använd en stor kastrull om du ska koka pasta för fler personer!

2. Salta ordentligt

När vattnet kokat upp ska saltet tillsättas. Om du saltar innan så tar det längre tid innan vattnet kokat upp. Du ska inte snåla på saltet, ungefär 0,5 matsked salt per liter vatten brukar vara lagom. 

3. Tiden är allt

Viktigast av allt när det kommer till att koka en pasta al dente är tiden. En bra tumregel är att koka pastan ungefär en minut kortare än vad som står på angivet på förpackningen. Bäst koll får du dock genom att smaka av pastan under tiden den kokar. Pastan ska vara mjuk på utsidan, men ha kvar en kärna inuti som ger lite tuggmotstånd. Kärnan ska dock inte vara helt rå.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att pastan brukar efterkoka något efter att du hällt av pastavattnet, så se till att inte hälla ut vattnet för sent!

 

Bon appetit!

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar