fbpx
Hem Övrigt Italienska köket – kreativ mat med stil och finess

Italienska köket – kreativ mat med stil och finess

av Maria Starberg

Italienska köket är mer än bara pizza och spaghetti. Det italienska köket kommer i många variationer och är rika i ingredienser och smaker som du kan experimentera med.

Det italienska köket – varför det älskas världen över

Den italienska maten är kraftfull och tillfredsställande. Den är känd för sin regionala mångsidighet i synnerhet mellan norr och söder på den italienska halvön. Den italienska maten är fyllig och populär världen över. Det italienska köket har även influerat ett antal andra matkulturer kring världen och i synnerhet det amerikanska. Ost och vin är viktiga delar av köket och kommer i många varianter. Espresso är även grundläggande i det italienska köket.

Det italienska kökets historia

När vi hör italiensk mat är det första vi tänker på en bit pizza och en tallrik med pasta. Men det finns mycket mer än dessa två populära rätter. De olika skillnaderna mellan regionerna i Italien ger den italienska maten en bred variation av sätt att laga mat, att äta och många olika regionala ingredienser. Genom århundraden har den italienska maten influerats av många och olikheter och likheter kan ses i de måltider som tillagas idag.

Det italienska köket etablerades och fick ett rykte redan för över 2000 år sen. Matlagningen har blivit en viktig del av den italienska kulturen. Dess betydelse har även beskrivits i den enda kvarvarande kokboken, Apicius, som är daterad till nollhundratalet f.v.t.

Efter att det romerska imperiet föll växte det italienska kökets mångsidighet. Varje region har sin egen identitet och tradition när det gäller matlagning. Köttbullarnas karaktär, och vilken sorts ost och vin som produceras varierar mycket med regionen. Till exempel utvecklades den toscanska biffen i norr medan svarta tryfflar var populära i träskområden. Södern å andra sidan, utvecklade provolone och mozzarellaost. Även bröd, pasta och annan mat varierar mycket beroende på region.

Kustregionerna är kända för sin fiskrätter och sina skaldjursrätter. På ön Sardinien erbjuds man till exempel rätter som anses vara traditionella och serveras utan mycket garnering. Deras rätter associeras ofta med havets läckerheter som hummer, sardiner, ansjovis och annat. De sicilianska rätterna influerades kraftigt av det nordafrikanska och arabiska köken, så som cassatan, den sicilianska glasstårtan.

Att njuta av en italiensk måltid

Italienarna tar vanligtvis god tid på sig för att äta och njuta av maten. Maten är mer av en social sammankomst för familjen snarare än att vara en måltid endast för att stilla hungern. Undersökningar har visat att långsamt intag av maten bidrar till mättnadsnivån. Detta betyder att du kommer känna att du har ätit tillräckligt innan du har ätit för mycket. Å andra sidan kan det vara skadligt för hälsan att äta för snabbt.

Den italienska dieten är i grunden baserad på vegetabiliska källor med stor tyngd på grönsaker som tomat, zucchini och aubergine, samt frön och korn, bönor och olivolja. Olivolja är en hälsosam olja som innehåller höga nivåer av omättade fetter som oljesyra. Dessa oljor kan hjälpa till att förebygga hjärtsjukdomar. Tillägg till det italienska köket är ägg, mjölkprodukter och kött. Vitt kött, fågel och fisk äts det mer av än rött kött, vilket är känt för att kunna orsaka ett antal sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer och högt blodtryck.

En traditionell italiensk meny efterföljs i hela Italien och består av:

  1. Antipasto – ett urval av kalla eller varma aptitretare
  2. Primo – den främsta källan av kolhydrater i en måltid, så som pasta eller risotto
  3. Secondo – huvudrätten, som normalt sätt består av fisk, skaldjur eller kött med en sallad
  4. Dolce – efterrätter
  5. Caffe – riktigt italienskt kaffe
  6. Digestivi – sprit som serveras efter måltiden, och konsumeras för att underlätta matsmältningen
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar