fbpx
Hem Övrigt Hur du planerar en hel veckas mat

Hur du planerar en hel veckas mat

av Maria Starberg

Att planera måltider behöver inte vara så komplicerat som det verkar. Här har vi samlat tips för hur du planerar maten under en hel vecka.

Att planera mat för en hel vecka

Det är många som tycker att planering av måltider i förväg är tidskrävande och svårt. Ibland slutar den dåliga planeringen med att vi äter samma mat flera gånger i veckan. Att planera maten i förväg är en av de bästa strategierna för att garantera att maten och mellanmålen under veckan blir både hälsosamma och goda. Om du söker på nätet finns många tips och guider för hur du bäst planerar veckans måltider. Det finns till och med appar tillgängliga som du kan ladda ner och som hjälper dig med planering av maten. Dessa tips kanske inte fungerar för alla men de kan göra det lättare att laga hälsosamma måltider under veckan. Plus att du på detta sätt bättre kan lyckas planera matens budget under veckan. Om budgeten för veckan är stram kan planering av maten vara till stor hjälp då du inte kommer överskrida kostnaderna och sakna pengar i slutet av månaden.

Vad är måltidsplanering?

Med måltidsplanering behöver du endast fråga dig ”vad ska vi äta” en gång i veckan istället för varje dag. När frågan väl har svarats, följer de steg som underlättar för dig att förbereda måltiden utan komplikationer och frustrationer. Vissa experter menar att förberedelse av veckans meny involverar tre steg: 1. Välj ut måltiderna och recepten; 2. Gå sedan till affären för att inhandla ingredienserna; 3. Förbered slutligen ingredienserna. Strategierna gällande planering av måltider kanske inte fungerar för alla då det gäller att finna en process som är njutbar och effektiv och viktigast av allt, en process som du är bekväm med.

Vissa personer planerar för måltider en månad i förväg och fryser in märkta paket av maten. Andra njuter av att läsa i en kokbok och komma på nya idéer gällande mat att förbereda för sin familj. De sparat kanske urklipp av recepten och sparar som guide. Experter menar att måltider inte bara är en lösning på problemet angående vad som ska ätas utan att det snarare är en kreativ process där du letar efter inspiration och ser fram emot att laga mat.

I verkligheten är inte planering av måltider en enda teknik. De flesta gör på det sätt som passar dem. Det finns inget rätt och fel när det gäller planering av måltider. Undersök vad som passar bäst för dig.

Tips för att planera en hel veckas måltider

Dessa är några tips gällande hur du kan planera dina måltider och hålla dig borta från förvirring och frustrationer gällande planering av måltider.

  1. Ge dig själv tid varje vecka för att leta efter recept. Du kan söka på internet efter recept där det finns miljoner tillgängliga och recept som passar alla smaker. Du kan även välja att investera i kokböcker, och det finns kokböcker som redan har måltidsförslag. Detta kan vara en god start när det gäller måltidsplanering.
  2. Fråga dina familjemedlemmar eller de du delar boende med angående vad de önskar äta. Du kan även få inspiration och idéer från dem. Ibland är planering på egen hand inte det bästa för familjen. Tänk om de inte tycker om den mat du förberett? Då slutar det med att du har mat som blir över och som kanske blir gammal och slängs bort.
  3. Väder påverkar det man är sugen på och vilka rätter som passar. Till exempel älskar många att äta grytor eller varma soppor på regniga dagar. Ibland är en grillkväll perfekt om vädret tillåter för att ha en familjesammankomst.
  4. Håll koll på vilka rätter som du tillrätt tidigare genom att skriva ner vad du lagat i en dagbok. På så sätt kan du undvika att repetera samma rätt under veckan eller månaden. Dagboken kommer även hjälpa dig komma ihåg de rätter som du och din familj älskar.
  5. Gör det roligare genom att ha temakvällar. Exempel på dessa kan vara soppkväll, grillkväll, pastakväll eller vegokväll.
  6. Gör en inköpslista och välj ut en dag för att handla. I de flesta fall är den perfekta dagen för att handla under veckan den dagen då du inte är upptagen med arbete. Du kan på så sätt tillägna mer tid åt att införskaffa dina varor och de rätta ingredienserna. Innan du går till livsmedelsbutiken, förbered förstås din lista så att du inte glömmer något när du väl är där. Detta kommer även underlätta för dig att hålla dig inom budgeten.
  7. Undersök vad som säljs till specialpris. Att planera måltider beror ibland på vad som är på rea. Finna kanske kyckling eller konserverade varor att köpa till specialpris? När du undersökt affären och funnit specialerbjudanden kan du göra anpassningar till din inköpslista.
  8. Planera vad du kan göra med resterna. Det blir väldigt ofta rester över. Servera dem efterkommande dag eller frys in resterna och servera dem när du blir sugen på att äta rätten igen.
  9. Förbered maten så snart du kommer hem från livsmedelsbutiken. Tvätta och torka grönsakerna med blad, hacka lök och vitlök, tvätta och förvara ditt kött på lämpligt sätt, marinera fläskköttet till den kommande grillkvällen, och så vidare. På så sätt kommer du spara tid och energi när det gäller att förbereda mat.
  10. Överfyll inte kylskåpet och håll skafferiet välfyllt.
Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar