fbpx
Hem Övrigt Det norska köket – mat med stil och smak

Det norska köket – mat med stil och smak

av Maria Starberg

Lamm och saltat kött, vilda bär, lokala sädesslag och grönsaker, och fisk förstås. Läs vidare för att lära dig mer om det norska köket som många människor älskar.

Det norska köket – traditionella ingredienser som tillagas på modernt sätt

Det traditionella norska köket baseras främst på råmaterial som med enkelhet kan fås från det vilda, bergsregionerna och den norska kusten. Maträtterna är främst fokuserade på vilt och fisk, till skillnad från deras kontinentala motsvarigheter. Norge är känt för sin vilda natur, öppna vidder och djupa fjordar med kallt och rent vatten. Många färska ingredienser kan ses i det norska köket och kaffe är en av de populära dryckerna i landet. Dess traditionella ingredienser har influenser av andra länder och på så sätt har pasta, pizza och tacos blivit en del av dieten.

De norska måltiderna

De flesta norrmän äter tre eller fyra måltider om dagen. Dessa inkluderar vanligtvis en kall frukost med kaffe, en kall lunch på jobbet, och en varm middag hemma med familjen. Frukosten serveras ofta med mjölk eller fruktjuice, kaffe och smörgås. Smörgåsen kommer vanligtvis med kallskuret, ost eller sylt. Spannmål är även populärt, i synnerhet bland barnen.

Den norska middagen serveras vanligtvis runt 16:00-17:00. Detta anses vara dagens viktigaste mål och inkluderar vanligtvis rikligt med kolhydrater som potatis, samt proteinkällor som kött eller fisk. Vid middag runt 19:00-20:00 tillagas och serveras ofta smörgåsar.

Det traditionella norska köket

Alla älskar att äta, och detta gäller alla kulturer. Matlagningskonsten kan anses vara en hörnsten i alla kulturer runt världen. I Norge grundas traditionell mat främst på de ingredienser som finns tillgängliga i hela landet, vilket inkluderar bergsregioner, skog och kust. Måltiderna var främst fokuserade på fisk och vilt och undersökningar har visat att norrmännen är bland de mest hälsosamma folken i världen.

Vem älskar inte fisk och skaldjur? Fisk och skaldjur är antagligen det absolut viktigaste för det norska köket.  Norrmännen älskar fisk och skaldjur och dessa konsumeras runt tre till fyra gånger i veckan. Fisken som förbereds är kokad, rökt, grillad, friterad, saltad och torkad. Populära fiskrätter är rökt lax, fisksoppa, inlagd sill och laxfiléer marinerade i dillmarinad som vanligtvis serveras med kryddig senapssås.

Vilt kommer vanligtvis från skogen såsom gås, anka och ren. De grillas eller rostas vanligtvis och serveras med traditionella norska tillbehör som raspeballer. Detta består av fiskfärs som kommer saltad eller färsk och blandas med en deg av potatis.

Frukosten kommer även den med fisk, som rökt lax, fisk i olika såser och marinader, eller rökt vitfisk med hårdkokta ägg. Dessa serveras vanligtvis med mjukt norskt platt bröd som även kommer med Jarlsbergsost, smör, sylt och någon av de fiskar som är typiska för det norska köket.

Lunchen består främst av smörgåsar med brunost av get eller skivor av lax. Smörgåsar är populära till lunch och görs av en smörad skiva bröd som toppas med köttbullar, sill, fiskfiléer eller leverpastej.

Middagen består vanligtvis av varmt kött, kokade potatisar och grönsaker.

Förstås bör inte efterrätt glömmas efter en rejäl måltid. Gomme är en populär efterrätt som är en gröt av gräddfil. Tårta med grädde och sylt är även populärt, samt ringar av mandelbiskvier och kakor som rullats i koner.

Mjölk är vanligt i alla norska hushåll och även den 4,5% norska ölen. Aquavit är en av de populära spriterna som exporteras i Norge, och som tillverkas av potatis.

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar