Hur många gånger har du tittat in i kylskåpet och upptäckt en eller flera behållare som har legat där i flera veckor, förbisedda och glömda?
Du är inte ensam om det kan vi lova! Men av alla möjliga skäl – miljömässiga, sociala och ekonomiska – är det viktigt för oss att bli smartare på att fullt ut använda maten vi köper. Det innebär att bli smartare på att ta hand om dina matrester.
Här kommer därför 9 tips till dig vad du kan göra av dina rester:
- Skapa rester medvetet och målmedvetet
När du planerar måltider, tänk på vad allt extra kan bli. Det är en verklig tids- och budgetbesparing: Om du förbereder dubbelt så många grönsaker som du behöver till kvällens middag har du utgångspunkten för en soppa eller pastarätt senare i veckan. Räkna med att använda överbliven stekt kyckling på smörgåsar, koka dubbelt så mycket ris som du behöver och frys in det extra för senare användning.
- Förvara resterna smart
Matlådor av glas är inte bara återanvändbara och hållbara; du kan enkelt se vad som finns inuti. På så sätt är det mindre troligt att du tappar kollen på dina rester. För frysning, använd zip-påsar (som kan tvättas och återanvändas), och märk och datera innehållet på en tejpbit.
- Börja med en matrestskväll
Om du tycker att din kyl eller frys är fylld med matrester, börja med att etablera en ”rest-kväll” i veckan eller månaden.
- Förvandla middag till lunch
Ett annat sätt att både spara pengar och tid samt minska på svinnet är att använda gårdagens middag till lunch. Lägg en portion från middagen i en behållare och packa den till lunch nästa dag. Med lite planering och utan massa ansträngning kan du få till en veckas luncher.
- Tänk på det som ”ingredienser”, inte ”rester”
Vänd pasta eller kokta grönsaker till en friTtata. Blanda kokta grönsaker med en burk hela tomater och skapa en grönsakssås till pasta. Skapa burritos med överblivet kokt ris, kött och grönsaker och toppa dem med gräddfil och salsa.
- Gör soppa
De ångade, rostade eller grillade grönsakerna som du serverade som tillbehör en kväll kan bli soppa en annan dag. Gör puré på grönsakerna i en mixer med 3 eller 4 koppar grönsaks- eller kycklingbuljong och värm sedan soppan i en kastrull. Smaka av med salt och peppar och avsluta soppan med lite pesto, olivolja eller krutonger.
- Gammalt bröd
Om det där goda brödet tappat sin fräschör efter en dag eller två – släng det inte! Utan gör som italienarna gör: Skär limpan på tvären, ringla över en god olivolja och gnugga den med den skurna sidan av en halverad mogen tomat. Krydda brödet med salt och peppar, slå in i folie och grädda tills det är varmt.
- Förvara grönsaksrester
Som ett alternativ till kompostering, behåll grönsaksrester för att göra en fond. Förvara en zip-påse i frysen och stoppa i överblivna morots- eller fänkålsbitar, toppar av lök eller purjolök, tomatkärnor och andra grönsaker. När påsen är full, tina innehållet, häll i en kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Sjud i 2 timmar, sila – och du kommer att få en superbra grönsaksfond (som kan frysas igen i samma påse).
- Portionera och frys in
Många livsmedelsprodukter kommer i extra stora storlekar, vilket kan vara mer ekonomiskt. Om du inte kommer att använda allt det skivade brödet direkt, till exempel, dela upp limpan i portioner som din familj kommer att använda på en dag och frys in. Tortillas, pitabröd och liknande saker kan sparas på samma sätt. Likaså dela upp andra inköp som tex storpack av köttfärs i portioner och frys in.