fbpx
Hem Råvaror Hur stark mat vågar du prova?

Hur stark mat vågar du prova?

av Maria Starberg

Chilin har letat sig in som en självklar ingrediens även i det svenska köket, men vissa har tagit hettan längre än andra. Här presenteras idéer för den modiga. 

Vindaloo – den kanske mest kända klassiska rätten

När man talar om riktigt kryddstark mat kommer ofta vindaloo upp i diskussionen. Vindaloo-rätten uppstod i Goa, på Indiens västkust, och använde ursprungligen fläsk men det byts idag ofta ut mot kyckling. Hur stark den är varierar, från brännande het till het-som-solens-yta, beroende på hur mycket stark chili som används. De extrema varianterna av Vindaloo använder Bhut Jolokia, en chili med många namn, som på svenska också kallas spökbett. 

2006 togs Bhut Jolokia upp i Guinness Rekordbok som den starkaste chilin, då den uppmättes till 1 001 304 på scoville-skalan. Den har sedan dess överträffats av både Trinidad Scorpion Butch T och Carolina Reaper, men i Indien forskar de på alternativ användning av den. Till exempel undersöker de hur Bhut Jolokia skulle kunna användas i granater mot kravaller, då smärtan när den kommer i kontakt med huden och slemhinnorna orsakar en så stark smärta att den neutraliserar offret. 

Djävulsk glass

Videon nedan presenterar mat som utmanar. Nummer 2 av det som presenteras är en glass från Aldwych Café and Ice Cream Parlor i Glasgow, Skottland. Receptet är hemligt, men sägs innehålla bland annat Carolina Reaper. Glassen påstås ha skapats 1936 någonstans i Italien, vid Djävulsbron, där glassmakare årligen möttes för att diskutera sina affärer. De retades och utmanade varandra, och just som en utmaning uppstod denna glass – vem skulle våga testa djävulens andedräkt, Respiro del Diavolo. 

Om du vill testa måste du ha fyllt 18 år, och skriva på ett avtal om att du frikänner kaféet från allt ansvar i händelse av sjukdom, skada eller dödsfall. Du rekommenderas också ta med en god vän, ifall du får problem att ta dig hem för egen maskin. 

En söt alligator

Nummer 12 är en Sweet and Spicy BBQ Alligator, serverad av Black Sugar Rib Company på matfestivalen Smorgasburg varje söndag i Los Angeles. Det är nog enda gången undertecknad kan tänka sig att kalla en alligator för söt. 

När kockarna behöver gasmask

Nummer 20 i videon, P’haal Curry, uppstod ursprungligen bland de indiska restaurangerna i Birgmingham, England. Om du vill testa en riktigt stark variant ska du bege dig till Brick Lane Curry House i New York, USA. Den innehåller bland annat chilifrukten Scotch Bonnet som är känd för att orsaka både yrsel, domningar i händer och kinder, och svår halsbränna om den äts rå … Restaurangens kockar använder gasmask när de tillagar rätten, och tar inte ansvar för hälsan hos de gäster som är dumma nog att äta maten som kan liknas vid ett biologiskt vapen. 

Hur modig är du? Är det något som lockar?

Facebook Kommentarer

Du kanske också gillar

Skriv en kommentar