Citrusfrukterna är som bäst så här års, och ofta billiga, så varför inte passa på att njuta av dem i många olika former? Marmelad är också en så trevlig present att ge bort. Använd helst ekologiskt odlad frukt, för att undvika besprutningsmedel i din marmelad.
Klassisk apelsinmarmelad
Pektin, det ämne som gör att marmeladen tjocknar, finns i citrusfrukternas skal – tunnare skal innehåller i regel mer pektin. Även kärnorna innehåller pektin. Har du apelsiner med kärnor, så pilla ur kärnorna och lägg i ett litet bomullsknyte eller en tekula, och låt dem koka med. Många citrusfrukter har idag framodlats för att vara kärnfria. Då finns syltsocker, med tillsatt pektin, som en räddare i nöden.
Du behöver:
1 kg apelsiner
2 dl vatten
8 dl strösocker eller syltsocker
ev. 2 tsk vaniljsocker
ev. 2 tsk citronsyra
Gör så här:
Tvätta apelsinerna noga under rinnande varmt vatten. Skär dem i klyftor, och sedan klyftorna i tunna bitar. Om du vill ha en mindre besk marmelad kan du skala av det yttersta av apelsinerna med en potatisskalare, och sedan ta bort så mycket som möjligt av det vita, innan du skär fruktköttet fint. Om du inte vill ha tydliga bitar av apelsinskal går det utmärkt att köra dem, utan kärnor, i matberedare.
Koka upp fruktkött och -skal tillsammans med vatten och socker. Låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
Blanda eventuellt ned vaniljsocker och citronsyra och koka någon minut till. Citronsyran hjälper marmeladen att stelna och ger frisk syra.
Häll upp på rena, varma burkar. I slutet av artikeln kan du läsa om hur du steriliserar dem. Låt marmeladen svalna, och förvara den sedan i kylskåp.
Citrusmarmelad med morot, ingefära och stjärnanis
En lite kryddig marmelad som funkar bra tillsammans med en lagrad ost, eller getost. Eller varför inte till glass?
Du behöver:
1 apelsin
1 citron
½ kg morötter
3 msk riven färsk ingefära
3 stjärnanis
5 dl vatten
5 dl syltsocker
Gör så här:
Tvätta citron och apelsin ordentligt under rinnande hett vatten. Finriv skalen och pressa ut juicen.
Skala och riv morötterna grovt.
Koka morötter, ingefära, vatten, apelsin- och citronskal och juice i en kastrull i cirka 5 minuter.
Tillsätt syltsocker och stjärnanis och låt koka på svag värme utan lock i cirka 45 minuter.
Skumma och häll upp på rena burkar. Förvara i kylen.
Citrusmarmelad med saffran och vanilj
En söt och snäll marmelad. Låt den gärna förgylla helgfrukosten tillsammans med varma croissanter och nybryggt kaffe.
Du behöver:
1 grapefrukt
2 apelsiner
2 citroner
1 lime
1 pkt saffran à 0,5 g
2 tsk vaniljsocker
2 dl syltsocker
Gör så här:
Tvätta frukterna noga under rinnande hett vatten. Riv skal från en citron och en lime. Lägg skalet i en kastrull. Skala resterande frukt noga. Skär fruktköttet i små bitar och lägg i kastrullen tillsammans med saffran, vaniljsocker och syltsocker. Koka cirka 5 minuter. Skumma noga, och häll upp på varma rena burkar. Förvara i kylskåp.
Citrus- och kumquatmarmelad med chili
En marmelad med lite sting i! Nästa gång du gör den vågar du kanske tillsätta lite mer chili?
Du behöver:
2 citroner
5 kumquater
5 lime
½ liten röd chili
6 dl vatten
1 liter socker
Gör så här:
Tvätta frukterna under rinnande hett vatten. Dela, kärna ur och skär i så tunna skivor som möjligt. Koka under lock tillsammans med vatten i en stor gryta tills frukten är mjuk, cirka 45 minuter.
Skölj, dela och kärna ur chilin, och skiva den tunt. Tillsätt i fruktkoket, och rör ned sockret, lite i taget. Koka upp och lt koka ganska kraftigt utan lock i cirka 15 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten.
Låt marmeladen stå några minuter. Ta bort eventuellt skum. Häll upp i rena varma burkar. Förvara i kylskåp.
Clementinmarmelad med aprikos och kanel
En citrusmarmelad blandad med aprikos, men med mycket citrussmak!
Du behöver:
700 g clementiner
200 g torkade aprikoser
1 ½ dl vatten
1 kanelstång
2 dl syltsocker
Gör så här:
Tvätta clementinerna under rinnande hett vatten. Torka av dem. Skär av ändarna, dela i klyftor och skär sedan i tunna skivor.
Strimla aprikoserna. Lägg aprikoser, kanel och vatten i en gryta, och koka upp. Tillsätt clementinskivorna och sockret, och koka utan lock i cirka 3 minuter. Lägg sedan på lock, och koka i ytterligare cirka 10 minuter på låg värme. Rör om då och då, och ta bort eventuellt skum.
Häll upp i varma, rena burkar. Förvara i kylskåp.
Grapefruktmarmelad med jordgubb
En lite söt marmelad, där grapefrukten får stå för en fin brytning.
Du behöver:
1 stor grapefrukt
ca 200 g jordgubbar
5 dl syltsocker
Gör så här:
Skala och kärna ur grapefrukten. Skär den i tunna klyftor och därefter klyftorna i tunna skivor.
Tina jordgubbarna om de är frysta, och skär i mindre bitar.
Blanda jordgubbar, grapefrukt och syltsocker i en gryta och koka i 10–15 minuter.
Skumma noga. Häll upp på varma rena burkar. Förvara i kylskåp.
Apelsinmarmelad med Earl Grey
Fin marmelad för teälskaren.
Du behöver:
½ dl vatten
2 msk lösviktste eller 4 tepåsar med Earl Grey
2 apelsiner
4 dl syltsocker
Gör så här:
Koka upp vattnet och häll över teet. Låt dra, och sila av eller lyft ur tepåsarna.
Om du inte vill ha skal i marmeladen, skalar du apelsinerna och skär fruktköttet i bitar. Annars klyftar du apelsinerna och skivar klyftorna. Lägg i gryta tillsammans med te och syltsocker. Låt koka 5–7 minuter. Rör om då och då. Ta grytan från värmen. Skumma av marmeladen och häll upp i varma rena burkar. Förvara i kylskåp.
Så här steriliserar du burkarna
Om bakterier kommer med i marmeladen kan den börja mögla väldigt snabbt. Sterilisera därför burkarna innan du fyller dem med marmeladen. Använd något av nedanstående sätt:
- Ställ in burkarna i ugnen på 125 grader i 10 minuter.
- Koka burkarna i 10 minuter. Även sådant som inte går att ställa in i ugnen går ofta att koka, som lock med plast på insidan, gummipackningar och liknande.
- Kör i diskmaskin, minst 65 grader, och sedan torkning i minst 80 grader.
- Skölj och sterilisera med konserveringsmedel, som till exempel Atamon.
Fyll sedan burkarna hela vägen upp med marmelad och skruva på locket medan de ännu är varma, så bildas vakuum. Ställ gärna burkarna upp och ned medan de svalnar. Undvik fingrar både på insidan av burkarna och i marmeladen.